Warszawa staje się prawdziwym rajem dla miłośników naturalnego pieczywa, głównie dzięki rosnącej popularności piekarni rzemieślniczych. Te wyjątkowe miejsca kuszą zapachem świeżo wypiekanego chleba i bogactwem smaków, oferując pieczywo wytwarzane z pasją, według tradycyjnych metod i z najlepszych, naturalnych składników. Odkrywanie tych piekarni to podróż po autentycznych smakach i recepturach, które odmieniają codzienną kuchnię.
Piekarnie rzemieślnicze w Warszawie, gdzie po naturalne pieczywo?
Miejsce 1: Cała w Mące
- Adres: ul. Krasińskiego 18, Żoliborz
- Godziny otwarcia: pn.-pt. 8:00-18:00, sob. 8:00-16:00, nd. 9:00-16:00
- 2019: nagroda Piekarz Roku w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo organizowanym przez Polskie Stowarzyszenie Cukierników i Piekarzy
- 2020: nagroda Najlepszy Chleb Rzemieślniczy w konkursie Paszporty Kulinarne organizowanym przez magazyn Food Service
- 2021: nagroda Najlepszy Chleb Rzemieślniczy w konkursie Paszporty Kulinarne organizowanym przez magazyn Food Service
Cała w Mące to najstarsza i najbardziej znana piekarnia rzemieślnicza w Warszawie. Jej założycielką jest Monika Walecka, która od lat propaguje zdrowe i naturalne pieczywo. W Całej w Mące znajdziemy szeroki wybór chlebów, bułek, rogalików i innych wypieków, które wypiekane są na zakwasie i z wysokiej jakości składników.
Miejsce 2: Rano Piekarnia Rzemieślnicza
- Adres: ul. Stalowa 47, Śródmieście
- Godziny otwarcia: pn.-pt. 8:00-15:00, sob. 8:00-13:00, nd. 9:30-14:00
- 2022: 1 miejsce w kategorii Piekarnia Roku w konkursie Piekarnia Roku organizowanym przez magazyn Kuchnia
- 2023: 1 miejsce w kategorii Najlepszy chleb żytni w konkursie Ogólnopolskie Targi Wypieków
Rano Piekarnia Rzemieślnicza to młoda, ale już bardzo popularna piekarnia, która specjalizuje się w pieczywie na zakwasie. Została założona w 2020 roku przez Weronikę Nogańską i Tomasza Szymanowskiego. Od samego początku cieszy się dużym uznaniem wśród klientów i krytyków kulinarnych.W ofercie Rano znajdziemy m.in. chleb pszenny, żytni, orkiszowy, razowy, a także bułki, rogaliki i inne wypieki.
Miejsce 3: Piekarnia Będzie Dobrze
- Adres: ul. Puławska 23/25, Mokotów
- Godziny otwarcia: pn.-pt. 9:00-19:00, sob. 9:00-16:00, nd. 9:00-16:00
- 2023: Nagroda główna w kategorii Piekarnia w konkursie Smaki Warszawy organizowanym przez Urząd Miasta Stołecznego Warszawy
Piekarnia Będzie Dobrze to miejsce, w którym znajdziemy pieczywo na zakwasie, ale także wypieki na bazie mąk pełnoziarnistych i bezglutenowych. W ofercie m.in. chleb pszenny, żytni, orkiszowy, razowy, a także bułki, rogaliki, ciasta i ciasteczka.
Miejsce 4: Bread Morning! Piekarnia rzemieślnicza
- Adres: ul. Aleja Komisji Edukacji Narodowej 15/U6, Mokotów
- Godziny otwarcia: pn.-pt. 8:00-19:00, sob. 8:00-15:00, nd. zamknięte
- 2022 – Piekarnia Roku w plebiscycie Kulinarne Warszawa
- 2022 – Najlepsza piekarnia rzemieślnicza w rankingu Kuchnia i Styl
Bread Morning! to piekarnia, która specjalizuje się w pieczywie na zakwasie, ale także w wypiekach słodkich. W ofercie piekarni znajdziemy m.in. chleb pszenny, żytni, orkiszowy, razowy, a także bułki, rogaliki, ciasta, ciasteczka, a nawet lody.
Miejsce 5: Aromat
- Adres: ul. Koszykowa 63 (Hala Koszyki), Śródmieście
- Adres: ul. Jagiellońska 36, Śródmieście
- Adres: ul. Puławska 24a, Mokotów
- Godziny otwarcia: pn.-pt. 7:00-22:00, sob.-nd. 7:00-21:00
- 2022: 1. miejsce w plebiscycie Najlepsza piekarnia w Warszawie organizowanym przez portal Warszawa W Pigułce oraz Wyróżnienie w plebiscycie Najlepsze piekarnie w Polsce organizowanym przez magazyn Food Service
Aromat to piekarnia, która specjalizuje się w pieczywie tradycyjnym, a także w wypiekach słodkich. W ofercie piekarni znajdziemy m.in. chleb pszenny, żytni, orkiszowy, razowy, a także bułki, rogaliki, ciasta, ciasteczka, a nawet pierogi.
Miejsce 6: Piekarnia Mąka i Woda
- Adres: ul. Chmielna 13a, Śródmieście
- Godziny otwarcia: pn.-pt. 7:00-19:00, sob.-nd. 7:00-17:00
- 2021 – tytuł Piekarnia Roku w plebiscycie Top 100 Najlepszych Produktów i Usług organizowanym przez Gazetę Wyborczą
Piekarnia Mąka i Woda to miejsce, w którym znajdziemy pieczywo wypiekane na bazie ekologicznej mąki, którą samodzielnie mielą w kamiennym młynie. W ofercie piekarni znajdziemy m.in. chleb pszenny, żytni, orkiszowy, razowy, a także bułki, rogaliki i inne wypieki.
Miejsce 7: Piekarnia DEJ
- Adres: ul. Nowogrodzka 40, Śródmieście
- Godziny otwarcia: pn.-pt. 7:00-19:00, sob.-nd. 7:00-17:00
Piekarnia DEJ to miejsce, w którym znajdziemy pieczywo wypiekane na bazie naturalnych składników, bez konserwantów i ulepszaczy. W ofercie piekarni znajdziemy m.in. chleb pszenny, żytni, orkiszowy, razowy, a także bułki, rogaliki i inne wypieki.
Miejsce 8: Piekarenka Kubuś
- Adres: ul. Płatnicza 57, Bielany
- Godziny otwarcia: pn.-pt. 7:00-19:00, sob.-nd. 7:00-17:00
- 2023: Złoty Medal w kategorii Chleb na Międzynarodowych Targach Piekarnictwa i Cukiernictwa w Poznaniu
Piekarenkę Kubuś prowadzi rodzina Kubusów, która od pokoleń zajmuje się piekarnictwem. W ofercie piekarni znajdziemy m.in. chleb pszenny, żytni, orkiszowy, razowy, a także bułki, rogaliki, ciasta i ciasteczka.
Miejsce 9: Chlebotwórcy
- Adres: ul. Białystok 12, Ursynów
- Godziny otwarcia: pn.-pt. 7:00-19:00, sob.-nd. 7:00-17:00
Chlebotwórcy to piekarnia, która specjalizuje się w pieczywie na zakwasie. W ofercie piekarni znajdziemy m.in. chleb pszenny, żytni, orkiszowy, razowy, a także bułki, rogaliki i inne wypieki.
Miejsce 10: Być Może
- Adres: ul. Marszałkowska 58, Śródmieście
- Godziny otwarcia: pn.-pt. 8:00-20:00, sob.-nd. 8:00-18:00
Być Może to piekarnia, która z pasją wyrabia pieczywo na zakwasie oraz wypieki słodkie. W ofercie piekarni znajdziemy m.in. chleb pszenny, żytni, orkiszowy, razowy, a także bułki, rogaliki, ciasta, ciasteczka, a nawet lody.